Kenethozó asszonyok

Azon időben amikor esteledett – előkészület napja, azaz szombat előtt való nap volt -, jött egy előkelő tanácsos, az Arimateából való József, aki maga is várta az Isten országát. Bátran bement Pilátushoz, és elkérte Jézus holttestét. Pilátus csodálkozott, hogy már meghalt. Magához hívatta a századost, s megkérdezte, valóban meghalt-e. Miután a századostól megbizonyosodott róla, Józsefnek ajándékozta a holttestet. Az pedig gyolcsot vásárolt, majd levette Jézust a keresztről, begöngyölte a gyolcsba és sziklába vájt sírboltba helyezte, s a sír bejárata elé követ hengerített. Mária Magdolna és Mária, József anyja pedig látták, hogy hová temette.

Amikor elmúlt a szombat, Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja, és Szalómé illatszereket vásároltak, s elmentek, hogy bebalzsamozzák. A hét első napján kora reggel, napkeltekor kimentek a sírhoz. Egymás közt így beszélgettek: „Ki fogja elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?” De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, jóllehet igen nagy volt. Amint bementek a sírba, jobbról egy fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült. Megrémültek. De az megszólította őket: „Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek. Feltámadt, nincs itt! Nézzétek, itt a hely ahová tették! De siessetek, mondjátok meg tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába, ott majd látjátok, amint mondta nektek.” Erre kijöttek a sírból és elfutottak, mert félelem és szorongás vett rajtuk erőt. Félelmükben senkinek sem szóltak semmiről.

Az egyházban dolgozó, az egyházért dolgozó, önkéntesek, civilek napja ez a mai. Két héttel húsvét után, újra a nagypénteki, és húsvéthajnali eseményekre figyelhetünk, mikor is Arimateai (ahogy imádságunkban énekeljük az istenfélő) József és a kenethozó asszonyokról emlékezünk meg. S tesszük mindezt nem pusztán azért, mert nagy hősei voltak az akkori eseményeknek, hanem mert úgy érzem a róluk való gondolkozás csodálatos, hogy a feltámadás öröme, mikét értékeli át az egyház fogalmát, miként fogalmazza meg annak tulajdonságait. S egyúttal segít nekünk is, hogy azt a sok-sok hamis sztereotípiát, ami az egyházzal szemben megjelenik az egyházról való gondolkodásban, azt helyére tegyük.