Templomunk története 2009-ben kezdődik, amikor az egyházközség számlát nyit és adományokat kezd gyűjteni a templom építésére. Hosszú tárgyalások után sikerült telket vásárolni, és 2009.09.26-án megtörténik a “honfoglalás”, majd másnap Seszták István helynök atya felszenteli a telken felállított keresztet. December 7-én elhelyeztünk egy hirdetőtáblát is, rajta a Karácsony igaz üzenetével.

Telken felállított kereszt

A 2010-es év gyűjtéssel, várakozással és nagy izgalommal telt. Gyertyákat készítettünk, melyek megvásárlásával a templom építését lehetett támogatni. Az “Egy gyertyányi közösség” akciónkra nagyon sok helyről érkezett felajánlás. A képviselőtestület és az egyházközség tagjai több épülő és új templomot is meglátogattak. Időközben kiírták a pályázatot a templom megtervezésére, amelyből 2010. október 21-én Kulcsár Attila építész terve került ki győztesen.

Látványterv

2011-ben a templom tervei elkezdtek testet ölteni. A tereprendezés után április 30-án került sor az alapkőletételre, amely a keresztel együtt az épülő templom szentélyébe került. Az építési területet körbe kerítettük, majd elkezdődtek a munkálatok: alapozás, falazás, majd a tető és kupola felhelyezése. A kupolára felhelyezett keresztet Kocsis Fülöp püspök szentelte meg 2011.12.28-án.

Alapkőletétel

A további nagylelkű adományok és pályázatok segítségével 2012-ben is folytatódhatott a munka: lassan, kis lépésekben, de haladt az építkezés. Tetőfedés és külső vakolás, gipszkartonozás követték egymást. Elkezdődött a belső vakolás, villanyszerelés, festés, amely még nem fejeződött be. 2012 december 16-án ismét jelentős eseményre került sor. A “Hit harangjának” megszentelése történt meg Kocsis Fülöp püspök atya által.

“Hit” harang

2013-ban az építkezés terveink szerint haladt. Elkészült az alsó és felső szint festése, lebetonozása és a fűtéscsövek lefektetése, valamint beépítésre kerültek a bejárati ajtók is. Sikerült befejezni a villanyszerelést, és a lámpák is felszerelésre került.

Belső munkálatok

2014.04.26-án megtörténik a templom felszentelése, s ezzel új korszak kezdődik közösségünk életében.

Templomszentelés

A Szentháromság templom építésének képes története… >>

Vélemény, hozzászólás?