Zakeus vasárnapja

Zakeus, mint az üdvösség modellje
Zakeus vasárnap (Lk 19,1-10)

Jézus megmutatja, mit kell tenni az üdvösségünkért. Amikor Jézus meglátja Zakeust a fán ajánl nekünk egy modellt az örökkévalóságra, hogy hogyan kell együttműködni Istennek és embernek (szünenergia) az üdvösség érdekében.

Jézus és Zakeus találkozása megmutatja, hogy ez a szünenergia 7 lépésből áll:

  1. Zakeus látni akarja Jézus (A vágy) és felmászik (kiemelkedi a tömegből) egy platán fára.
  2. Jézus meglátja őt, felfigyel a vágyára, értékeli az érdeklődést és megkéri jöjjön le, mert az ő házába akar lenni.
  3. Zakeus reakciója felszabadult öröm és hívja Őt az otthonába.
  4. Jézus elfogadja és belép az otthonába.
  5. Zakeus átalakul, megváltozik bűnbánatot tart, akiknek kárt okozott helyreállítja.
  6. Jézus azt mondja ezzel a változással nemcsak magát mentette meg, hanem a házát, családját. Helyreállítja a méltóságát, újból Ábrahám, vagyis a hit fia lett.
  7. Jézus szavai, tanítása, cselekedete megmutatja a célját, hogy miért jött az emberfia. „Az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, ami elveszett”

Négy héttel a nagyböjt előtt a Szent Egyház elkezdi előkészítésünket a bűnbánatra. Az erre szolgáló első felhívást a Zakeusról elnevezett héten halljuk. „Az Emberfia eljött, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket” /Lk 19,10/ – ezt hirdeti ezen a napon nekünk az evangéliumi olvasmány. Igen különböző, időnként érthetetlen és váratlan események folytán keresi meg az Úr a bűnösöket, azért, hogy megmentse őket.

Úgy tűnik, mintha a puszta kíváncsiság késztetné Zakeust, hogy felmásszon a vadfügefára, hogy meglássa az arra elhaladó Jézust. Azonban valójában lelke már régóta terhesnek érezte tisztátalanságának és hazug életének tudatát, és ezért, a szíveket jól ismerő Krisztus, ahogy meglátta őt a fügefán, ezt mondta neki: „Zakeus! Gyere le hamar! Ma a te házadban kell megszállnom”. E szavak elegendőek voltak ahhoz, hogy felébresszék Zakeusban az Üdvözítő követésére való belső hajlamot, készséget.

Zakeus öröme hihetetlen nagy és szinte kimondhatatlan volt. Az, akit keresett, ma váratlanul az ő házában lesz. És íme, Krisztus Zakeus házában van… Gyorsan végigsuhan a vámos fejében bűnös tetteinek hosszú lánca. Visszaemlékezett mindenkire, akit megsértett és megbántott, tönkretett és börtönbe vetett.

És szívébe tolultak szenvedéseik, feloldották a bűn bilincseit, széttörték a gazdagság béklyóit, és Zakeus szíve mélyéből kiáltott fel: „Uram! Vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megcsaltam, négyannyit adok helyette”. Így „köszöntött – Jézus szavai szerint – üdvösség e házra” /Lk 19,9/.

Ugyanígy elérkezett számunkra is az üdvösség, ha felismerjük a pillanatot.

Forrás: encsgorkat . hu