P.u. 6. vasárnapon – Bízzál fiam

bizzal_fiam

Máté 9 1Erre bárkába szállt, átkelt a tavon és városába ment. 2Ott egy hordágyon fekvő bénát hoztak hozzá. Hitüket látva Jézus e szavakkal fordult a bénához: „Bízzál, fiam, bocsánatot nyernek bűneid!” 3Néhány írástudó erre azt gondolta magában: „Ez káromkodik.” 4Jézus belelátott gondolataikba, ezért megkérdezte: „Miért gondoltok magatokban rosszat? 5Mi könnyebb? Azt mondani, hogy bocsánatot nyernek bűneid, vagy azt, hogy kelj föl és járj? 6Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!” Ezzel a bénához fordult: „Kelj föl, fogd ágyadat és menj haza!” 7Az fölkelt és hazament. 8Ennek láttán félelem fogta el a népet, és dicsőítette az Istent, hogy az embereknek ekkora hatalmat adott.

Bízzál Fiam!

Egy klasszikus gyógyítótörténet, melyet évente legalább kétszer felolvastat az egyházunk. Történet, ahol talán izgalmas lehet számunkra a gyógyítás folyamata.

Bízzál fiam!

Milyen érdekes, hogy Krisztus az első megoldandó feladatnak a bizalom helyreállítását tartja. Mert bizalom nélkül lebénul az élet.

A bizalmatlanság korát érjük. Falakat emelünk házunk és magunk köré. A fiatalok nem mernek bizalommal átadni magukat. Szerződések, ügyvédek, törvények, őrző-védő cégek.

Nem bízunk az egyházban, nem bízunk az orvosokban, nem bízunk senkiben.
S a bizalmatlanságtól lebénulunk. Béna a szeretetünk, béna a kapcsolataink. Fáradtak, ernyedtek, lebénultak vagyunk.

Hogyan és miért jutottunk ide? Jézus világosan kimutatja: a bűn, a bűneink következménye. A megosztás mestere, a bizalom tolvaja a legnagyobb sikereit itt éri el. A bizalmatlanság képes barátságokat, házasságokat, kapcsolatokat tönkre tenni. Számtalanszor csalódtunk, számtalanszor okoztunk csalódást. S félő, hogy fogunk is. Ezért fontos, hogy lássuk, hogy honnan meríthetünk újra erőt, hogy kitől tanulhatunk újra bízni.

Bocsánatot nyernek bűneid!

Ebben a mondatban benne van, hogy Isten hibái és bűnei ellenére is bízik benne, bízzik benned, Isten megelőlegező szeretete, bizalma egy új löket, egy új motiváció. Valaki bízik bennem, s ezért én is bízhatok!
Ez a valódi erő, hogy felálljon, hogy felálljunk, hogy fel akarjunk állni. Az akarat által megfordul a világ, az ágy, ami eddig hordozta az embert, a gyengeség, a bénultság jele és börtöne, immár a férfi a vállára kerül. Eszköz, jel lesz! Már akar a férfi járni, már járnia kell! Mert van értelme. Valaki bízik benne. Valaki bízik benned, s bízik bennem.

Kelj fel és járj!

 

Nincsenek hozzászólások

Minden vélemény számít!

Kategóriák / További oldalak

Tartsd velünk a kapcsolatot