Mielőtt elindultunk

nagybojt3Mielőtt elindultunk az életünk útján, az isteni terv szerint kaptunk egy személyre szabott ajándékot, úti csomagot, egy keresztet. S ez nem az, amit menet közben az emberek ránk pakoltak, és nem az, ami a bűn következményeként nyomja a válladat. S mivel ezek látszólag nagyon hasonlóak, nehezen igazodunk el a keresztjeink világában.
Ezért van szükségünk újra és újra szellemi, gondolattisztító böjtre. Egész rakjuk magunk elé ki ezekben a napokban a keresztet, hogy életünk keresztjeiben az isteni keresztet megtaláljuk:

Krisztus másokért tette:
Isten közösség, s a közösségre törekvő cselekedetekről szól az isteni kereszt. Világosan látni kell, hogy csak másokban találhatjuk meg a saját boldogságunkat, s az is egyértelmű, hogy ez sok munkával, sok lemondással, s sok esetben akár szenvedéssel is járhat. De ez a szenvedés egészen más, mert magában hordozza a másik isteni tulajdonságot: az értelmességet.

Krisztus tudta miért vállalta:
Ez egy újabb nehezen értelmezhető fogalom. Nagy vonalakban talán azt mondhatnám, hogy az értelmes cselekedet túllép az idő és a tér korlátain. Az a bizonyos krisztusi ítélkezést hozza előtérbe, hogy gyümölcséről ismeritek meg a fát. Mit eredményezhet, hová vezet, mi lehet a hosszú távú következménye? Azt hiszem rájöhetünk, hogy mennyi emberi keresztet okozunk, szerzünk, teszünk másokra, ha a tetteink következményeibe nem gondolunk bele.

Krisztus magában megharcolva, magát legyőzve mégis megtette:
Az értelmességre legfőbb esélyünket a szabad akarat adja. Itt fontos látni, hogy nem az a szabad akarat, hogy azt tesszük, amit vágyaink, érzéseink diktálnak, hanem az, hogy én döntöm el, hogy mit szeretnék, hogy mire vágyom valójában.

Vedd fel a keresztedet, mert az Istennek terve van veled. Felvenni a keresztet, nem más, mint ebbe a tervvel való együttműködés. szabadon és értelmesen, közösségben, túllépve az idő és tér korlátain lehetséges. Így velünk és általunk is megvalósulhat az Isten legfőbb szándéka, és terve az isteni lét megtapasztalása, a boldogság, már most…

Nincsenek hozzászólások

Minden vélemény számít!

Kategóriák / További oldalak

Tartsd velünk a kapcsolatot