Vegye fel keresztjét? Értem én de melyiket?

vegye_fel_keresztjet

Mert nekem kifejezetten úgy tűnik, hogy a választék elég nagy.

Vannak keresztek, amik tetteim, bűneim következménye. Mert sok-sok kereszt bűnből fakad. S ha belátom, hogy tévedtem, hogy bűnt követtem el, s ennek következményeit, ha fájó szívvel is, de elfogadom, felveszem, viselem. Azonban ezeknek hordozására nem hívott meg az Úr, sőt az isteni tervben pont ezt a keresztet vállalta át tőlem. Persze a fájdalom megmarad, az önmagunknak való megbocsátás még hátra van. De a megváltás misztériuma szerint bűneink adóslevelét Krisztus szétszakította a kereszten.
De kereszt mások figyelmetlenségéből, bűnéből is fakadhat. Fájdalom, seb, teher. Ezekre a gyógyszer a megbocsátás, a feloldozás.
De lehetnek keresztek a vágyaink is, ahogyan átveszik a hatalmat felettünk, gyilkos eszközzé válnak életünkben, családunkban. Ezek ellen böjt fegyverével küzdünk.
Ezek emberi keresztek: adunk, kapunk, leteszünk felveszünk, cipeljük, eldobjuk.
Hiszem, hogy feladatunk az emberi kereszteket csökkenteni, másokról levenni, elvenni.
Talán pont azért, hogy észre vegyük, felismerjük az istentől kapott keresztünket, amiről Krisztus is beszélt.
„Vegye fel keresztjét!”

            Nem az emberektől kapott, vagy éppen bűneinkből fakadó, hanem az Istentől kapott, Személyre szabott, céllal és értelemmel megáldott keresztet. Azt a keresztet, melynek mintája, forrása a krisztusi kereszt. Küldetésünk ebből a keresztből fakad, ezért innen kaphatunk erőt. Ezért tesszük ki a templom közepére, hogy hasson, áthasson minket.
Ez a kereszt átölel! S gyógyítja az emberi keresztek sebeit és vígasztal.
Ez a kereszt: felemel! S utat mutat. Célt, mely kiemel az emberi mértékek sokszor értéktelen valóságából, mely felemeli tekintetünket. A kereszt, mely Krisztus ígéretét hordozza: „Ha majd fölmagasztalnak a földről, mindenkit magamhoz vonzok. (Jn12,32)
Tetteimmel oda sietek, hogy meghallja gyenge hangomat: engem is Uram! Ámen.

Kategóriák / További oldalak

Tartsd velünk a kapcsolatot