A barlang a képen – a barlang az életünkben. Karácsonyi út 2

November 15-én kezdődik a karácsonyt megelőző felkészülési időszak. Melyben az egyik legszebb isteni terv beteljesülésére hívjuk fel a figyelmet, figyelmünket. S túl az alapüzeneten: az isteni szeretet élő megjelenésén, számtalan más üzenetet is találhatunk benne. A következő vasárnapokon, most erre az útra hívnék meg mindenkit, segítségül a karácsony ikonját hozom.

karacsonyi_ikon

A kép középpontján ott egy hatalmas fekete folt: egy barlang. Hogyan alakult ki? A víz mosta ki évszázadok alatt, netalán egy durva földcsuszamlás, egy váratlan geológiai esemény? Nem tudom. De ott van.

A barlang ott van az életünk közepén is, mely lehet, hogy az évtizedek alatt üresedett ki, vagy egy hírtelen tragédia okozta törés eredménye? Lehet, hogy kicsi – de nagy bejárattal, lehet, hogy apró bejárat mögött hatalmas üreggel. De ott van az életünkben.
S mit rejt életünk barlangja? Talán félünk belemenni, talán félünk megtudni? Sötét, reménytelen, félelmetes, fekete.

S jön Mária és József, nagy-nagy barlangot cipelve: kivetve, bizalomvesztetten, remény nélkül, tele félelemmel, s a barlangba keresnek menedéket.

Milyen érdekes, hogy itt lép be az Isten a történelemben, talán itt lép be az Isten az életembe. Egy váratlan látogató, egy jó szó, egy könyv, egy zene, egy imádságon keresztül. Papként mennyi ilyen barlangba lettem meghívva, ahol féltem a hideg, sötétség, nyirkosság miatt. S fény volt, s melegség, mert már ott volt az Isten.

Jó lenne tudni életünk eseményeire feltett kérdéseinkre a választ: miért? Mikor? Meddig? Hogyan? De sokszor csak üres emberi okoskodások. Keressük az isteni üzenetet, az isteni jeleket, hogy értsük az összefüggéseket. S jaj de sokszor az Istenre kivetítve, az Isten belekényszerítve a mi elképzelésünkbe. Miért büntet, miért bánt az Isten? S a sötétséget az Istennek tulajdonítjuk.

Pedig Ő a fényt hozza. A jel, az Isten jele a fénysugár. Már nem megtört fény, már nem szivárvány, hanem tiszta, égi fény. Ez az Ő jele, ez az Ő válasza, ez az Ő akarata: a barlangunk sötétségébe a fény.

Ne félj a barlangtól, ne félj bemenni, mert 2000 éve ott a fény, 2000 éve ott az Isten.

Kategóriák / További oldalak

Tartsd velünk a kapcsolatot