Vegye fel keresztjét…

Klasszikus felszólítás. Ami jóval több, mint egyfajta spirituális szenvedés-elfogadás. S azt hiszem, más lehet életem különböző fázisaiban, s személyenként változhat. De megértéséhez segítségül hívhatjuk Mc Adams: hierarchikus személyiség modell szintjeit.

1, szerep szint: lehet maszk is. Vagy éppen divat. Egyszerű szimbólum és jól mutat. Talán minket zavar is kicsit, de hiszem, hogy ez első lépcsőfok is lehet. A vallási szokások, a vallási törvények lemásolása, elsajátítása, külső megvalósulása. Fontos része az életünknek.

2, meggyőződés szint: motiváció, tervek, célok. Ez is kereszthordozás. A legszebb motiváció lehetne. Persze itt sokszor kényszer-motiváció. Ezt adta az Isten ezt kell elfogadni. Van bennünk egyfajta becsület-kereszténység. De ezen a szinten már sokat segít a kereszt látványa, tudata. Krisztus szeretete értem, Krisztus szeretete nekem. Ez már pozitív világ.

3, identitás szint: értelem adás –kik vagyunk

  • családi identitás, milyen kötelezettségeim vannak
  • Nemzeti identitás
  • Vallási
  • Morális

Ránk van jegyezve Uram, orcád világossága. A kereszt az életem része, vele vagyok teljes. A jó és rossz. A könnyű és a nehéz. Feladat és küldetés része az életemnek.

4, Spirituális szint: Istennel való találkozásaim vissza hat

Ritka élmények, ritka pillanatok. Szent Ferenc története juthat eszünkbe, mikor a kereszt szemlélete közben rájön annak az igazi értelmére, s felismeri Krisztus ölelő karjait, s átöleli a keresztet. Mert ez a teljessége a keresztnek, a minket átölelni akaró Isten teljessége, mert kereszt által lett az egész világ öröme.

Kategóriák / További oldalak

Tartsd velünk a kapcsolatot