Pünkösd utáni 21. vasárnapon

Kiment a magvető, hogy elvesse a magot. (Lk8,5) 

Na jó, ez egy kicsit ósdi történet ez így, egy kis innováció jól jöhet.Kezdjük azzal, hogy ez a többezer éves mag nem elég hatékony. Modern, korszerű, génmanipulált, maggal nagyobb termés lesz. Az Élet igéinek magját, az isteni bölcsességet, „feljavítjuk” emberi okoskodásokkal, ötletekkel, innovációval. Majd mi kitaláljuk, majd mi megmondjuk, hogy hogyan működik ez az élet.
Növeljük a termőfelületet, ha kell, ha nem kell. Nagyobb területen nagyobb haszon. Igaz jóval több munka, jóval több felelősség, jóval több fáradtság is. De megéri, mert a hozam nagy. S termelünk akár felesleget, és nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a saját életünkben is.
Kapa helyett gyomírtó, s méreg segít, bár nem kis méreg kerül az életünkbe is.
S ha gépesítünk is. Igaz azok árát és üzemanyagát is ki kell termelni, de mégis csak kényelmesebb és hatékonyabb, gyorsabb.
Na ugye, így már nem harminc, hatvan, százszoros termés, hanem akár ezerszeres is lehet. Modern, hatékony, innovatív és sikeres gazdaság, látványosan szép kenyerek, Jóléti, túlsúlyos társadalom,

Csak azt nem értem, hogy miért maradunk mégis éhesek.

 Sokan, egyre többen költöznek tanyára, s kezdik ősi módszerrel vetni a magot, mert bár kevesebb lesz a termés, de annak a kenyérnek az íze egészen más, s talán egy szeletétől is jóllakik az ember, akár csak úgy üresen, magában, mert jó mag lett vetve, mert az isteni napfény növelte, mert volt ideje. Úgy készült, ahogy a bölcs földműves megálmodta. Aki ma is elindult, s szórja az éltető magokat.